Dagvoorzitter en keynote spreker Nationaal Congres Salaris en Personeel, Jo Weerts:
“Wij Nederlanders gaan voorzichtig naar het randje en als er niets gebeurt, stappen we er overheen.”
Op 3 juni 2025 vindt in het Beatrix Theater in Utrecht het Nationaal Congres Salaris en Personeel plaats. Dagvoorzitter is presentator, docent en trainer Jo Weerts. De specialist in sociale zekerheid en arbeidsrecht heeft zo zijn eigen idee over hoe hij dat doet. Onder de noemer ‘taai is niet saai’ wil hij de moeilijkste dingen ‘(be)grijpbaar’ maken. Dat laatste laat hij tijdens het congres ook zien in zijn keynote ‘ZZP'er of schijnzelfstandige?’. In dit interview alvast een voorproefje daarvan.
Tekst Ellen Smink
Jo Weerts is dagvoorzitter en spreker tijdens het Nationaal Congres Salaris & Personeel
‘Wie de spelregels kent, staat nooit buiten spel’, staat er te lezen op de website van JWinfotainment, waarmee Jo Weerts zichzelf voor masterclasses en presentaties aanbiedt. Het tekent de manier waarop Weerts zijn kennis wil overdragen. Zijn uitleg over pittige zaken gaat steevast gepaard met bloemrijke metaforen, kwinkslagen en anekdotes. Ook als dagvoorzitter van het Nationaal Congres Salaris en Personeel kunnen de deelnemers op dit gebied weer veel van hem verwachten. “Ik kan het niet anders. Het moet ook voor mezelf leuk blijven. Niet alleen de inhoud moet kloppen, de vorm moet ook aantrekkelijk zijn. Daarom stop ik bijna de helft van de voorbereiding in de vorm van de presentatie. De manier waarop je de dag opent, bepaalt voor een belangrijk gedeelte de sfeer van de dag. Als ik als dagvoorzitter heel formeel ga openen, zal de eerste spreker vermoedelijk ook formeel gaan praten. Om die reden kondig ik de sprekers ook vaak alleen met hun voornaam aan.”
Kennis vergaren en netwerken
Het Nationaal Congres Salaris en Personeel is al vele jaren dé plek waar salarisadministrateurs, HR-professionals en managers samenkomen. Weerts: “Er is zo ongelooflijk veel waarmee je in dit werk rekening moet houden. Als je naast je gewone werk, ook nog eens van alles moet gaan bijlezen in vakbladen, kan het handig zijn om naar dit congres te komen. Juist omdat je zoveel moet lezen, heeft niet elke passage het effect op je dat het eigenlijk zou moeten hebben. Tijdens het congres halen de sprekers de highlights eruit en benadrukken waarop je moet letten, of welke actie je juist nu moet gaan ondernemen. Hoe belangrijk ook, toch is het vergaren van kennis niet de enige reden waarom velen ieder jaar opnieuw naar dit congres komen. Ontmoeten en netwerken is absoluut ook een belangrijk onderdeel van zo’n dag.”
ZZP’er en de schijnzelfstandige
Per 1 januari 2025 is het handhavingsmoratorium op de Wet Deregulering beoordeling arbeidsrelatie (Wet DBA) vervallen. De wet waarmee in 2016 de VAR (Verklaring arbeidsrelatie) werd afgeschaft, zorgde voor nogal wat onduidelijkheid. Daarom werd besloten vooralsnog niet op naleving ervan te handhaven. Dat is nu van de baan. Althans bijna. In het kader van een ‘zachte landing’ worden er door de Belastingdienst in 2025 nog geen boetes opgelegd. “Volgend jaar wordt dat eventueel met terugwerkende kracht tot 1 januari 2025 gecorrigeerd. Dat kan ook dit jaar gebeuren, maar de insteek is toch vooral informatie geven en nog niet corrigeren”, zegt Jo Weerts die tijdens het congres ook de keynote ‘ZZP’er en de schijnzelfstandige’ presenteert. Dat de Belastingdienst in 2025 nog soepel met de wet omgaat, betekent volgens hem niet dat we nu niets hoeven te doen. “Begin met een inventarisatie te maken van wie er in het bedrijf onder de noemer ZZP’er werkt. Plaats die mensen in een modelletje: lijkt iemand nu een echte ZZP'er, of lijkt de arbeidsrelatie toch meer op werkgever-werknemer? Als dat laatste het geval is, ga dan met die persoon praten. Geeft hij of zij aan ZZP'er te willen blijven, kijk dan met z'n tweeën hoe je de manier van samenwerken kunt aanpassen, zodat er bij controle wel ZZP’er uitkomt. En ja, dat moet je nu doen. Als je wacht tot 1 januari 2026 ben je te laat, want dan stopt die zachte landing. Daarin zit ook het probleem. We hebben iets op 1 januari 2025 veranderd, maar in de laatste maanden van vorig jaar kwam daar ineens die zachte landing uit de hoge hoed. Daarom zullen er partijen zijn die denken: op 1 januari viel het mee, dan zal het volgend jaar ook wel meevallen. Of: mij treft het niet. Dat zijn mensen die blind zijn op wat er op hen afkomt, want het treft ze wel!”
Nederlandse volksaard
Dat we in Nederland wat losser met regels omgaan, heeft, volgens Jo Weerts, met onze volksaard te maken. ‘Wij Nederlanders gaan voorzichtig naar het randje en als er niets gebeurt, stappen we er overheen. Dat is onze mentaliteit. Dat doe ik ook, want ook ik ben opgegroeid in dit land. Kijk naar Engelsen bij een bushalte. Die sluiten keurig netjes in een rijtje aan. In Nederland is degene die als laatste komt vaak als eerste in de bus, want die loopt meteen naar de deur en sluit, ook al staan er 25 mensen te wachten, niet achteraan. Dat we in Nederland zoveel schrijnzelfstandigen hebben, komt ook omdat er te lang niets gebeurd is. Dan krijg je wildgroei. Nu kun je het bijna niet meer terugdraaien naar hoe het hadmoeten zijn. Daarom is men bezig met nieuwe regels te bedenken. Als je het heel simpel bekijkt, is er maar één wetsartikel dat hierovergaat (7:610 BW). Dat zegt dat als er sprake is van loon, arbeid en gezag er sprake is van een arbeidsovereenkomst. De ‘Wet op de arbeidsovereenkomst’ is in 1907 op papier gezet en in 1909 daadwerkelijk in uitvoering gekomen. Maar de manier waarop een ‘werkgevende’ en een ‘werknemende’ tegenover elkaar staan, is niet meer zoals 100 jaar geleden. Vooral in Nederland heeft gezag een compleet ander beeld gekregen. ‘Dat bepaal ik zelf wel’, is zo’n typisch beroeps-Nederlands zinnetje geworden. Die houding heeft gemaakt dat steeds meer mensen ZZP'er werden, ook als ze dat niet zijn. Je kunt op internet vragenlijstjes langslopen, maar als ze alles eerlijk invullen en het systeem zegt: jij bent werknemer, wordt die conclusie niet geaccepteerd. Dan zegt men dat de spelregels onduidelijk zijn. Dat is niet onduidelijk maar onwenselijk.”
Jo Weerts is dagvoorzitter en spreker tijdens het Nationaal Congres Salaris & Personeel